Θέλετε να εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας στην πρώτη σελίδα της Google όταν σας ψάχνουν οι υποψήφιοι πελάτες σας; Μέχρι εδώ πολύ καλά, πώς όμως θα ξέρετε με ποιές λέξεις κλειδιά σας ψάχνουν οι τελευταίοι; Μη κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να μαντέψετε γιατί μόνο από σύμπτωση θα το κάνετε σωστά. Είνα πιο φρόνιμο να χρησιμοποιήσετε το keyword tool που παρέχει ο καθ’ύλην αρμόδιος για αυτά τα θέματα, δηλαδή η ίδια η Google.
Είναι το keyword tool της Google το οποίο βρίσκεται στα Google Ads. Για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό σε αυτά. Πριν το επιχειρήσετε βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα λογαριασμό στο Gmail.Τα Google Ads είναι η πλατφόρμα της Google για να δημιουργήσετε διαφημιστικές καμπάνιες στο διαφημιστικό της δίκτυο, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο keyword tool που διαθέτει χωρίς καμία υποχρέωση σας να πληρώσετε για διαφημίσεις.
Οι οδηγίες που ακολουθούν αφορούν στην αγγλική έκδοση των Google Ads, αν έχετε επιλέξει την αντίστοιχη ελληνική ακολουθήστε τα ίδια βήματα βρίσκοντας τους αντίστοιχους ελληνικούς όρους.Αφού δημιουργήσετε λοιπόν το λογαριασμό σας στα Google Ads κάντε login και επιλέξτε Tools-keyword Planner. Στην συνέχεια επιλέξετε το Search for new keyword and ad group ideas. Κατόπιν προβαίνετε στο σετάρισμα αυτής της επιλογής. Συγκεκριμένα:
Στο πρώτο κουτί ορίζετε τη χώρα ή τις χώρες στις οποίες απευθύνεται η ιστοσελίδα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις απευθύνεται στην Ελλάδα οπότε επιλέγετε Greece.Στο δεύτερο κουτί αφήνετε την default επιλογή που είναι All languages.Στο τρίτο κουτί αφήνετε επίσης την default επιλογή που είναι Google.Στο τέταρτο κουτί γράφετε λέξεις που δεν θέλετε να συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα του keyword tool, για παράδειγμα αν η ιστοσελίδα σας αφορά στο αυτοκίνητο τζάγκουαρ προφανώς δεν θέλετε εκτιμήσεις για το θηλαστικό τζάγκουαρ.
Αφήστε την default επιλογή, δηλαδή τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Τώρα είστε έτοιμοι για να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο εργαλείο. Για το ξεκίνημα προτείνω να πάτε στο κουτί με τίτλο Your landing page και να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας σας και στη συνέχεια να κάνετε κλικ στο Get ideas. Κάνοντας το αυτό η Google παίρνει από την ιστοσελίδα σας τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά και σας δίνει τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει για αυτές καθώς και για άλλες που πιστεύει ότι συσχετίζονται με τις πρώτες.Ας αναλύσουμε τώρα τα αποτελέσματα. Στην αριστερή στήλη με τίτλο Keyword (by relevance) εμφανίζονται οι σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν στην ιστοσελίδα σας ή που σχετίζονται με το περιεχόμενο της.Στην επόμενη στήλη με τίτλο Avg. montly searches εμφανίζονται οι κατά μέσο όρο μηνιαίες χρήσεις των λέξεων-κλειδιών. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο ελκυστικότερη είναι η λέξη-κλειδί στην οποία αντιστοιχεί. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αυτός ο μέσος όρος αφορά στη χρήση των συγκεκριμένων keywords, αν λάβουμε υπόψη και πιθανές παραλλαγές τους αυτός ο μέσος όρος θα αυξηθεί σημαντικά.Η επόμενη στήλη με τίτλο Competition αφορά στον ανταγωνισμό, δηλαδή στο πόσες σελίδες περιέχουν την συγκεκριμένη λέξη-κλειδί.Τις υπόλοιπες δύο στήλες με τίτλο Suggested bid και Ad impr. Share τις αγνοείτε γιατί αφορούν σε πληροφορίες για τη χρήση των λέξεων-κλειδιών σε διαφημίσεις.Τώρα που έχετε εξοικειωθεί με τα δεδομένα του keyword planner tool μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή των πιο σημαντικών λέξεων-κλειδιών, με δύο κριτήρια. Πρώτον το πόσο σχετικές είναι με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας και δεύτερον πόσο υψηλό είναι το Avg. Monthly searches. Για κάθε ένα από τα keywords που ικανοποιεί αυτά τα δύο κριτήρια πατήστε το Add to plan και θα δείτε ότι αυτό έχει μεταφερθεί δεξιά στο Your plan. Μόλις ολοκληρώσετε την διαδικασία και έχετε προσθέσει στο Your plan όλες τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν επιλέξτε download plan όπου στο file format κάντε κλικ στο Excel CSV.
Για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά που έχετε εντοπίσει θα πρέπει να τις εισάγετε σε ένα αρχείο Excel. Η διαδικασία είναι απλή. Ανοίγετε ένα νέο αρχείο Excel και επιλέξτε Data-From Text. Επιλέξτε στο αρχείο CSV που έχετε κάνει download και πατήστε open. Στο Text Import Wizard που θα εμφανιστεί επιλέξτε Delimited και στο File Origin επιλέξτε Unicode (UTF-8) και κάνετε κλικ στο next. Στο δεύτερο step πατήστε next και στο τρίτο finish. Τώρα οι λέξεις-κλειδιά έχουν εισαχθεί στο αρχείο Excel όπου μπορείτε πλέον να τις διαχειριστείτε όπως θέλετε.